Kalveren

“Als je iets wilt en er vol voor wilt gaan, lukt een boel.” is ons motto.

Toen wij het bedrijf in 2003 kochten, bestonden de stallen nog uit de bekende “kisten”. Kisten waar de kalveren in gingen bij aankomst en waar ze na 26 weken weer uit kwamen. Weinig ruimte om te bewegen en om contact te hebben met andere kalveren. Vanaf 2003 is het echter verboden om kalveren om op deze wijze te houden in Nederland. Voor ons was het een uitdaging die we graag aangingen. Het aantal waar we mee begonnen ( 60 stuks ) is ondertussen uitgebreid naar een volwaardig kalverhouderij bedrijf. We doen er alles aan om de kalveren zo optimaal te verzorgen. Natuurlijk doen we het niet alleen. Om ons heen staat een hele keten, van de vrachtwagenchauffeurs die onze kalveren brengt en haalt, onze dierenarts, de chauffeurs die zorgen voor het voer en ga zo maar door.

De kalveren op de kalverhouderij

Om melk te krijgen moet een koe een kalf krijgen. Deze kalveren kunnen niet allemaal blijven op het melkveebedrijf en gaan door naar de kalverhouderij. De kalveren die bij ons op de Kalverhouderij komen zijn voornamelijk stierkalveren en komen uit Nederland, Duitsland en België. Wist je dat Duitsland soms nog dichterbij is wat betreft transport dan Nederland?

En waarom stierkalveren? Voor de melkveehouder heeft een stierkalf weinig waarde, hoe cru het ook klinkt. Vaarskalveren worden daarnaast vaak grootgebracht door de melkveehouder tot melkkoe. Door de regelgeving van de laatste jaren mag een melkveehouder niet zomaar meer dieren houden, dit betekent dat niet alle dieren mogen blijven.

De kalveren die naar de Kalverhouderij gaan zijn minimaal 14 dagen oud en maximaal 34 dagen, hebben een minimumgewicht van 35 kg en het belangrijkste is dat ze gezond zijn. Ook tijdens het transport naar de kalverhouderij gelden er regels om het kalf het zo comfortabel mogelijk te maken. Onder andere moet de bodem van de wagen ingestrooid zijn met een dikke laag stro en moet er de mogelijkheid zijn om water te kunnen drinken onderweg. Op deze regels wordt gecontroleerd door de overheid, de SKV (stichting kwaliteitsgarantie vleeskalversector) maar ook door de kalverhouder zelf.

Het transport voor de kalveren is tegenwoordig een soort rijdende stal.

Verzorging van de kalveren

Voor de kalveren zijn wij bij Kalverhouderij Smit een soort all-inclusive hotel, waar we ze zoveel mogelijk individuele verzorging willen bieden. Door goed te observeren en te controleren lukt ons dit. We zeggen dan ook vaak “Alleen een gezond kalf kan groeien”

De eerste weken zitten de kalveren gescheiden van elkaar, dit wordt gedaan om zo goed mogelijk individuele zorg te kunnen geven, om de kalveren te leren kennen en ook hun gewoontes. Deze eerste weken krijgen de kalveren ook individueel hun melk om zo zeker te weten dat elk kalf voldoende binnenkrijgt. Na de kennismakingsweken gaan de individuele hokken eruit en komen de kalveren in groepshokken waar ze met 6 tot 7 kalveren in een hok zitten, ook krijgen de kalveren vanaf dat moment automatisch melk.

Controle blijft bij ons van belang, dat betekent dat er tijdens de voerronde’s altijd iemand meeloopt om te controleren of ieder kalf voldoende binnenkrijgt.

In Nederland zijn verschillende soorten kalverhouderijen, de blanke en de rose. Op ons bedrijf houden wij blankvleeskalveren. Dat betekent dat de kalveren die bij ons verblijven naast hun ruwvoer wat bestaat uit brok, stro en maisvlokken ook 2 maal daags melk krijgen. Deze melk is voornamelijk gemaakt van wei en is een reststroom van de kaasmakerij. Door deze melk bevat blank kalfsvlees veel eiwitten en is het zacht van smaak.

Voor blankvlees geldt daarnaast dat het rantsoen is gemaakt van een voerpakket waar minder ijzer in zit dan in de rose kalverhouder houderij.

De kalveren worden de eerste weken wekelijks gecheckt door de dierenarts, daarna worden zijn bezoeken minder maar alles blijft in overleg met de dierenarts. Ook wordt er verschillende keren bloed geprikt bij alle kalveren om zo eventueel te lage waardes bij te kunnen sturen.

Het verblijf van de kalveren

Net zoals alles verandert, verandert ook de kalverhouderij. De kalveren bij ons op het bedrijf verblijven in de meeste stallen op de zogenoemde groene vlag vloer. Deze vloer is zachter en warmer dan de traditionele houten roosters waardoor het comfort voor onze dieren hoger is. Daarnaast zitten er tussen de spleten van de roosters kleppen, deze zorgen ervoor dat de ammoniak vermindert wordt. In Nederland geldt de regel dat in de kalverhouderij minimaal 10% daglicht op de vloer verplicht is. In onze stallen komen we hier ruimschoots aan. Dat betekent dat onze stallen voor het grootste gedeelte verlicht worden door daglicht.

De kalveren hebben bij Kalverhouderij Smit een verblijf met een groene vlag vloer.

Blank kalfsvlees

Bij het woord “Kalfsvlees” wordt vaak gedacht aan een jong dier dat geslacht wordt, dit klopt niet helemaal. Over de hele wereld is er een afspraak gemaakt over de definitie “Kalfsvlees”. Bij blank kalfsvlees weet men overal dat het gaat om een dier dat geslacht is, net voordat hij 8 maand oud is, van een klein kalfje is dan al lang geen sprake meer. Het levende gewicht varieert van 225 kg tot zelfs veel zwaarder. Niet alleen het vlees is van grote waarde, maar ook de huiden denk aan bekleding, tassen , riemen. Daarnaast wordt elk onderdeel van het kalf benut. Het kalfsvlees van de kalveren kun je in ons boerderijwinkeltje kopen, samen met kalfsvlees van De Kalverhouder en diverse streekproducten.