Over ons

Wij zijn Henry en Evelien Smit en samen met onze 3 kinderen (Melissa, Lennart en Ilona) zijn wij in 2003 neergestreken op de plek waar we nu wonen, Nieuweroord. Compleet onbekend in de kalverhouderij aangezien we van oorsprong van een melkveebedrijf kwamen.

Toen wij hier in 2003 kwamen wonen, had alles groot onderhoud nodig. De 6 schuren die er stonden waren nog voorzien van ouderwetse kisten, geen mestkelders en ga zo maar door. Stap voor stap hebben we de stallen verbouwd, er zijn mestkelders onder de stallen gebouwd, de stallen werden geïsoleerd en de ouderwetse kisten maakten plaats voor de groepshuisvesting.  Bij de inrichting van de stallen hebben we gekozen voor rvs, op deze manier waren we flexibel en konden we kiezen voor de opstart van rosekalveren of misschien in de toekomst blankvleeskalveren?

In 2008 waren we klaar met het verbouwen van de 6 kleine schuren en voerden we 400 kalveren. Om het (ver)bouwen door te zetten, hebben we hierna de voerkeuken aangepakt. Voorheen maakten we hier de melk in klaar met zakken melkpoeder, wat echt handwerk was en niet ideaal om in de toekomst te blijven doen. De loods werd gebouwd met daarin een voerkeuken en daarnaast een nieuwe schuur waardoor het bedrijf was uitgebreid naar 750 kalveren. In deze tijd hebben wij er bewust voor gekozen om ons volledig te gaan richten op het houden van blankvleeskalveren omdat wij hier onze passie in hadden gevonden.

Onze droom was grotendeels uitgekomen, we waren weer agrarisch ondernemers! Maar wel met een maar, Henry had er nog een 38-urige werkbaan bij naast. Om een volledig gezinsinkomen uit het bedrijf te halen moest er bijgebouwd worden. In 2012 is deze uitbreiding gekomen, deze stallen zijn gebouwd volgens het MDV-principe; Maatlat Duurzame Veehouderij. Bij een MDV stal wordt er gekeken naar de mogelijkheden die er zijn op het gebied van diergezondheid, dierwelzijn en een lagere milieubelasting. Wij hebben de keuze gemaakt om de kalveren te houden op een groene vlag vloer, een vloer waarop de kalveren zachter en warmer liggen dan de traditionele houten roosters en met ammoniak reducerende kleppen. Deze vloer maakte onze stal uniek, in Nederland hadden wij de eerste stal waarbij de kalveren op deze vloer lopen.

Na deze uitbreiding in 2012 houden wij 1830 kalveren, iets waar we in 2003 nooit van hadden durven dromen, maar waar we elk moment nog steeds trots op zijn.

OveronsSmit.jpg
OverzichtKalverhouderijSmit2.jpeg
KalverfotoSmit5.jpg