KalverfotoSmit1.jpg
OnzeKalveren1.png
KalfsvleesSmit3.jpg
KalfsvleesSmit1.jpg

Onze kalveren

In Nederland kennen we 2 verschillende soorten kalverhouderij systemen;


-    Rosekalverhouderij
-    Blankvleeskalverhouderij


Het grootste gedeelte in Nederland van de kalverhouderbedrijven bestaat uit blankvlees, waar ook ons bedrijf bij hoort. En dit terwijl de bekendheid van rosevlees het grootste is, hoog tijd voor verandering dus als je het aan ons vraagt. 


Het grootste verschil tussen deze systemen zit hem in de voeding. Waar het rosekalf de eerste 10 weken alleen maar melk krijgt en dan volledig overgaat naar ruwvoer (mais, brok en stro) blijft bij ons de melk in het rantsoen gedurende de tijd totdat ze weggaan. Dit verschil van voeren is terug te zien in het vlees, de kleur van rosevlees is een stukje donkerder dan de kleur van blankvlees.
De kleur ‘blank’ komt dan ook een groot deel door de voeding. De melk dat de kalveren krijgen zorgt voor een zachtere smaak in het vlees. Verder is het rantsoen zo dusdanig aangepast dat de voeding bij blankvleeskalveren een stuk minder ijzer bevat. 


Het kalf komt bij ons op de boerderij wanneer het minimaal 14 dagen oud is, oud genoeg om weg te mogen bij de melkveehouder. Na een kennismakingsperiode van een paar weken bij ons in de stal waarbij we de kalveren individueel plaatsen en voeren om ze zo goed in de gaten te houden is het tijd om ze los te laten in de groepshuisvesting. Ze verblijven dan in groepen van 5 tot 8 kalveren afhankelijk van de groepsgrootte. In deze hokken hebben ze genoeg ruimte om te spelen en tegelijktijdig kunnen wij ze goed observeren.


Het grootste gedeelte van onze dagtaak is het voeren van de kalveren, twee keer per dag krijgen ze melk en ruwvoer. ’s Ochtends om 5 uur heeft de voerkeuken het mengsel klaarstaan en krijgen alle kalveren hun melk, hierna wordt er met behulp van de shovel ruwvoer verstrekt. S ’middags om 4 uur start de voerkeuken weer met mengen en wordt er opnieuw gevoerd zowel de melk als het ruwvoer. De melk die onze kalveren krijgen bestaat voor het grootste gedeelte uit verse reststromen, wei uit de kaasmakerij, plantaardige olie etc. Daarnaast zijn wij een groot gedeelte van de dag bezig met de controlerondes.


De naam kalfsvlees zeg het al een beetje, ‘Kalf’. Dit betekent dat er regels zijn verbonden aan hoe oud een kalf mag worden. Over de hele wereld is er afgesproken dat (blanke) kalveren niet ouder mogen zijn dan 8 maanden, en wordt het tijd voor ons om afscheid te nemen. Het kalf is ondertussen uitgegroeid tot een behoorlijk formaat en weegt ongeveer 400 kilo.
Kalfsvlees behoort tot een van de gezondste soorten vlees, het vlees is een mager vleessoort en is over het algemeen licht verteerbaar en arm aan cholesterol. Verder bevat kalfsvlees veel eiwitten, mineralen, zink en vitaminen B1, B6, B12 en D. Door de korte bereidingstijd blijft het vlees mals.